Näinhän on, että kun itse kysyy ja vastaa, ei joudu konfliktiin!
Hiukan jännäsin tuleeko liian makeaa, kun antaa kaalin ja sipulin fermentoitua. Tein lammaskaalin valmiiksi kahden päivän muhimisen jälkeen. Voi että tuli hyvää!
Minulla oli siis kaksi n 6kg lampaan viulua, joista leikkasin polvesta ja lonkkanivelestä irti säären ja lantion (paistit menivät pakkaseen). Irrotin n 1.5 kg lihaa luista. Laitoin voita ja oliiviöljyä 10l kattilan pohjalle ja päälle 2.5 kg kaalia sekä 750g sipulia pilkottuna. Kuumensin kunnes ensi merkit rusketuksesta tuli käännellessä pinnalle. Lisäsin vapautetut luut sekä 30g siirappia ja keitiin kaksi tuntia, jätin seuraavaan päivään, kuunmensin ja keitin puoli tuntia ja jatkoin seruaavana päivänä ( tänään).
Lisäsin kattilaan 3 valkosipulin kynttä murskattuina, 40g suolaa, 3 teelusikallista mustapippurirouhetta, 2 teelususikallista jauhettua valkopippuria, ruokalusikallinen kuivattua meiramia ja 2 teelusikallista kuivattua timjamia (tuore olisi maukkaampaa, mutta lammaskaalin aikaan tyydyn kuivaan), ruokalusikallieen sinapinsiemeniä, 2dl hakattua persiljaa ja ruokalusikallisen hakattua tuoretta salviaa, 3 ruokalusikallista hyvää balsamiviinietikkaa (neljä lehteä), kolme lehtisellerin vartta pilkottuina ja kaksi pienehköä porkkanaa murustettuina.
Pilkoin lihat n 1cm paloiksi ja kärätytin pannussa pippurin ja suolan maustamina. => soppaan, jota keitin kaksi tuntia.
Hyvää tuli! Oheen suosittelen Laitilan IPAa.
mks