Kirjoittaja Aihe: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan  (Luettu 100211 kertaa)

mks

  • Jäsen
  • ****
  • Viestejä: 366
Globalisaation hedelmien ja haittojen jakauma on epätasainen. Nousevissa talouksissa miljardit ihmiset ovat päässeet kiinni edes siedettävän toimeentuloon ja kehittyneissä maissa pieni kärkijoukko vuollut kultaa. Haitat ovat kasautuneet nousevien talouksien ympäristölle ja länsimaiden taantuville teollisuusalueille.

Samaan aikaan per capita painotettu arvotus on ns "demokratioissa" korvautunut laajalti lobbausvomaisella arvotuksella ja kansaa edustaviksi valitut rakenteet ovat tottuneet käyttämään organisaatioden etua kuvaavia ilmauksia ikään kuin synonyymeinä kansalaisten edulle.

Uusi kansainvaellus on kärjistänyt ruohonjuuritason uhkakuvia arkisen toimeentulon vaarantumisesta ja tuttujen toimintatapojen katoamisesta.

--------------------------------------

Ohittaen organisaatiot, jaan kansalaiset äänestäjinä neljäään ryhmään:

1. Eliitti, joka porskuttaa ja arvelee analyysivoimansa ja vaikutusvaltansa varmistavan porskuttamisen edelleen. Äänivoimaisesti tämä on hyvin heikko ryhmä ja perustaa valtansa median ja sisäpiirin ohjaukseen, tarvittaessa taloudelliseen kiritykseen.

2. Koulutetut ja laajasti asoita seuraavat. Heille kehitys on tarjonnut halpoja teollisuustuotteita, laajaa tiedon ja kulttuurin saatavuutta ja turvatun elämän. Heitä populistiset liikkeet saattavat kyllä ajoittain huolestuttaa, mutta oma ylemmyyden tunne estää saamasta aitoa kontaktia mistä populismissa oikeasti on kyse.

3. Omaa konkretiaansa ja siihen liittyviä uhkakuvia oikeasti seuraavat. He näkevät "demokraattisen" voimansa hyvin heikoksi, koska per capita painetettu arvotus on lähes kokonaan kadonnut. He tarvitsevat "jytkyä" tai vastaavaa. (Viidenneksi ryhmäksi voisi nimetä aidosti syrjäytyneet, mutta tässä oli kyse äänestäjistä.)

4. Passiivinen keskiluokka ja ajasta jälkeen jääneet aktivistit. Jälkimmäiset paaluttavat ruotsinkielisiä uutisia suomenkielisille kanaville, sukupuolineutraalia avioliittoa, kasvissyöntiä pakolliseksi kerran viikossa kouluissa, ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan laatikkoleikkiä tai naisten etuoikeuksia tasa-arvon nimikkeellä. (Näin siis Suomessa ja muualla vastaavasti soveltaen.) Nämä ovat äänestäjinä suurin ryhmä ja seuraavat enemän tai vähemmän erittelemättä ryhmien 2 tai 3 liikkeitä. Par capita painotetun arvotuksen rappion tullessa aina vain näkyvämmäksi, tästä ryhmästä populismi on nyt saamassa riittävästi äänestäjiä säikäyttämään "jytkyllä" ryhmät 1 ja 2.

Edellä kuvatun kahtiajakautumisen hallintaan on kolme päävaihtoehtoa:

A. Siirrytään valmistelussa ja päätöksenteossa kohti per capita painotettua arvotusta. Tähän eliitti ei demokratiaihanteeseensa vedoten suostu. Elitti nimittäin tunnistaa "jytkyn" jonkilaiseksi epädemokraattiseksi sairausilmiöksi, joka pitäisi hallinnon ja indoktrinaation menetelmin pyyhkiä pois.

B. Luotetaan, että "jytky" haihtuu, kun annetaan "jytkystä" vastuullisille vallan nurkkaa ilman aitoa toiminnan mahdollisuutta. Näin kai Suomessa luotetaan Soinin vetävän vesiperän.

C. Yritetään pitää "jytky" pullossa vaikenemisella, pilkalla, indoktrinaatiolla, syrjinnällä ja hätätilassa itsepetoksella jo ennen, kuin se purkautuu vaaleissa. Tämä on vaarallinen tie. Tässä voisi vilautta Hitler-korttia.

--------------------------------------

Trump toteutti "jytkyn" USA:ssa.

Ensi reaktio oli haukkua mielipidemittaajia. He olivat syyttömiä ja itse asiassa monikin ennusti aivan oikein pelin olevan tasoittumassa ja huomautti ennusteen mahdollisesti suosivan Clintonia
- koska osa Trumpin kannattajista ei ehkä kerro "eliitin" typeryydeksi leimaamaa ja mittausten mukaan häviävää kantaansa ja
- Trumpin kannattajista mahdollisesti suurempi osa ei vastaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun lainkaan ja
- viimeisinä äänestyspäätöstään tekevät näyttivät kallistuvan enemmistönä Trumpin puolelle eikä aivan viime hetken mittauksia saada.

Oma käsitykseni Clintonin tappion syystä on yksikertainen: Clinton antoi Trumpin johtaa hänet itsensä Trumpin retoriikan tasalle. Tämä oli katastrofaalista, sillä
- Clintonin koko kanpanjan ongelma oli hänen vähäinen karismansa. Kun hän meni törkyilyssä Trumpin mukaan, inho Trumpin tökeryyttä kohtaan ei enää ollut niin vakava äänestyseste kuin jos
- Clintonin kampanja olisi ollut aidosti valtiomiesmäinen olemukseltaan kuten Clintonin pääargumentti itsestään halusi viestittää.

--------------------------------------

Mitäs ennustaisi?

Trump piti valittuna tulevana presidenttinä kaksi vuorokautta mölyt mahassaan, mutta käynnistää jo kampanjansa tyylisesti riitaa median kanssa twiittaamalla typeryyksiä. Itsestään selvästi media ei ole Trumpin puolella. Vapaa ja parhaansa mukaan erittelevä lehdistö on kuitenkin demokratian perusasioita vaikka residentti edustaisikin heikosti erittelevää kansanliikettä. Myös mielenosoitukset ovat osa demokratiaa. Jo tulevaksi presidentiksi valitun soisi pystyvän pitämään vainoharhansa kurissa.

Hatarat tiedot mistä joukosta Trump valitsee avustajakuntansa / halituksensa näyttää huolestuttavan kivettyneeltä. Sarah Palinin media on varmaan kuitenkin nostanut esiin vähemmän analyytisesti.

Ensimmäinen julkisuuteen tullut / median ilkeämielisesti liputtama tieto Trumpin vaalien jälkeisestä ulkopolitiikasta on, että Trump ei näe ongelmaa Israelin siirtokuntapolitiikassa.

Kerrotaan, että Trumpin henkilökohtaisesti tuntevat pitävät häntä taitavana manipuloijana ja kyvyttömänä myöntämään erehdystään.

Ennustan, että Trumpin oppimiskäyrä ei riitä sujuvaan presidentin viran hoitoon jo parin kuukauden päästä. Edessä on turbulenssia vaikka verbaaliset typerehtimiset ignoroitaisiinkin.

mks
« Viimeksi muokattu: Pe 11.11.2016, 12:47:34 kirjoittanut mks »
Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

MrKAT

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #1 : La 12.11.2016, 00:56:37 »
Eliitin, median naiivius käsitellä häikäilemättömiä populisteja:
 - Hitlerin (pelle  ei tuu voittaan,..., no kyllä se Tsekkoslovakiaan tyytyy)
 - Putinin (8 vuotta ennenkuin "080808" iski),
 ja nyt
 - Trumpin kohdalla (kyllä se vielä paljastaa rationaaliset karvansa, se vain heitteli sanoja)

wade

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #2 : La 12.11.2016, 11:46:40 »
Vaikuttaa siltä, että Trump on niin vähän sitoutunut.. hmm.. värikkääseen retoriikkaansa, ettei hän edes pidä vaalikampanjansa aikana sanottujen asioiden vakavasti ottamista tarpeellisena.

Olen huomannut jo useamman Trumpin ja Trumpia äänestäneiden apologistin korostaneen sitä, ettei Trumpin puheita tule ottaa niin kirjaimellisesti. Itseasiassa Washington Postin aamun (12.11.) uutisoinnissa Trumpin puheita suhteellistettiin jo reilulla kädellä, tyylillä "ei Trump tarkoittanut että kiinalaisille tuotteille asetetaan 45 % vero, hän tarkoitti että tarvittaessa tällaista kovaa ehdotusta voidaan käyttää neuvottelussa aseena". Samoin Clintonin syytteeseen saattamisen Trump hyssytteli vähäpätöiseksi asiaksi, jota ei tule pohtia kun on tärkeämpiäkin kysymyksiä.

Yhtä suuri epäilys kuin se, että Trump on fasisti, se viimeinen oire, joka tuhoaa perustuslain Amerikassa; on se, että Trump näki presidenntiehdokkuuden yhtä aitona ja totuudellisena pelinä kuin mitä mikä tahansa tosi-tv, joka luo hahmoja, karikatyyreja, joihin ihmiset uskovat ikään kuin yhtä aikaa ottaen ne tosissaan ja tietäen niiden totuudenvastaisen naurettavuuden. Ja tietenkin establishment-ehdokas Clintonin ihmiset näkivät samalla tavalla valheellisena esittämisenä, mutta sellaisena, jonka esitys ei sallinut kansalaisten nauraa mukana, joka ei voimaannuttanut kansalaisia, vaan jota kuta toista tahoa.

mks

  • Jäsen
  • ****
  • Viestejä: 366
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #3 : La 12.11.2016, 12:17:33 »
Yhtä suuri epäilys kuin se, että Trump on fasisti, se viimeinen oire, joka tuhoaa perustuslain Amerikassa; on se, että Trump näki presidenntiehdokkuuden yhtä aitona ja totuudellisena pelinä kuin mitä mikä tahansa tosi-tv, joka luo hahmoja, karikatyyreja, joihin ihmiset uskovat ikään kuin yhtä aikaa ottaen ne tosissaan ja tietäen niiden totuudenvastaisen naurettavuuden.

Juuri tässä Trump menestyi!

USA on parisenkymmentä vuotta muuta maailmaa edellä median/fiktion dialektiikassa.

Nyt katselemme näytelmää populismin/fiktion suhteesta arkiseen todellisuuteen. Trump on varmasti luova tekijä tässä ilveilyssä, mutta ydionaseettomassa maassa, jossa Väyrynen ja Soini ovat jo menestyksellisesti puskuroituja, näytelmän suurin jännite ei ole kaikille ilmeinen.

mks

Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

Laika

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #4 : Su 13.11.2016, 00:54:16 »
Trumpin arvaamattomuus ei olisi niin haitallista, jos sitä ohjailisi ylempi eetos ja äly. En ole niin varma, ohjaako. Haluaisinpa tietää, mitä keskusteluissa Obaman ja Trumpin välillä vasta tapahtui, koska yhtäkaikki Yle uutisoi Trumpin aikovan säilyttää Obamacaren merkittäviltä osin. Pirukaan ei tiedä, mistä ilmaistussa päätöksessä on lopulta kysymys, ehkä terveydenhuoltouudistuksen mullistaminen taas kerran maksaisi yksinkertaisesti liikaa vaivaa. Vaalilupauksissaan Trump silti uhosi kumoavansa uudistuksen.

Suunnattoman epäuskottavaksi Trumpin tekee se, että hän ympäröi itsensä pahimmilla republikaanien torvilla.

Pencea koskien ks. myös http://thefederalist.com/2016/07/14/mike-pence-is-a-fraud/

Mks, analyysistäsi jäi pois itselleni melkein oleellisin syy Hillary Clintonin tappioon: Hillary Clinton. Jossain muistan myös nähneeni hypoteettisia gallupeja, joissa Sanders olisi voittanut Trumpia vastaan käydyt vaalit. Näkemys Clintonista 'maltillisena' demokraattina oli pahinta mahdollista myrkkyä ehdokasasettelun kannalta. Yhtä hyvin demokraatit olisivat voineet käydä vaaleihin pääteemanaan vallitsevan olotilan ylläpitäminen, etenkin kun Hillary on kerännyt mittavan omaisuuden lahjoituksina niiltä Wall Streetin pankkiiriliikkeiltä, joita rehellisesti sanoakseni en voi uskoa edes republikaaneja äänestävien kansalaisten voivan nykyään sietää.
« Viimeksi muokattu: Su 13.11.2016, 01:05:39 kirjoittanut Laika »

MrKAT

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #5 : Su 13.11.2016, 15:29:33 »
Yhtä suuri epäilys kuin se, että Trump on fasisti, se viimeinen oire, joka tuhoaa perustuslain Amerikassa; on se, että Trump näki presidenntiehdokkuuden yhtä aitona ja totuudellisena pelinä kuin mitä mikä tahansa tosi-tv, joka luo hahmoja, karikatyyreja, joihin ihmiset uskovat ikään kuin yhtä aikaa ottaen ne tosissaan ja tietäen niiden totuudenvastaisen naurettavuuden.

Juuri tässä Trump menestyi!

USA on parisenkymmentä vuotta muuta maailmaa edellä median/fiktion dialektiikassa.

Kyllä se Sebastian Tynkkynen sieltä vielä tulee, Trumpin esimerkin perässä.
Eikös se Irakin/Syyrian kapinaliikkeen/ISISn perustajajohtaja ollut videoliikkeen pitäjä? 
Meidän pitää ehkä seurata videoiden, Youtuben, tosi-tv:n jne julkkiksia,
jos haluamme ennakoida tulevat räväkät johtajat.

Oletukseni tällä hetkellä: Trump on pragmaattinen sosiaalifasisti.

MrKAT

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #6 : Ma 14.11.2016, 00:00:04 »
Trumpilla on tyyliä: hienot pilvenpiirtäjät, autot, oma lentokone. Luxusta ja estetiikkaa ja miljardööri.

Mitä demokraateilla("vasemmistolla") on tarjota?
Tästä puhui jo joskus v. 2008 tutkija Tommi Uschanov, ainakin YLE-radiossa. Nostin sen esille Näkökulmassa ja hän itsekin tuli sitä kommentoimaan. Koska en muista hänen 9:stä teesistään (Mikä vasemmistoa vaivaa?-kirjastaan) muuta niin joudun turvautumaan internettiin:

Tässä hänen kriitikkonsa:

".. politiikan estetiikkaa, jonka puutteesta Uschanov soimaa vasemmistoa kolmannessa teesissään. Puhuessaan estetiikasta hän lainaa Risto Heiskalaa (s. 52), jonka sanoin estetiikalla pyritään peittämään sisällön tiedolliset puutteet. Onkin verraten kummallista lukea Uschanovin soimaavan vasemmistoa puuttuvasta estetiikan tajusta samalla kun hän vaatii vasemmistoa turvautumaan tilastoihin ja lukuihin. Syntyykin kuva, että voidakseen tuoda tiedon esiin riittävän kauniissa kaavussa ja tarpeellisin käyrin todisteltuna tarvitsee vasemmiston turvautua tommiuschanoveihin. Hyvänä esimerkkinä tästä erehtymättömästä estetiikan tajusta Uschanov kirjoittaa, miten 1970-luvulla Iso-Britanniassa uusliberalismi saavutti kannatusta koska "tyyli - esimerkiksi vaatteissa, sisustuksessa ja arkkitehtuurissa - oli harvinaisen kökköä" (s. 54), ja tämän ankeuden aiheuttajana nähtiin vallassa ollut vasemmisto."
 - http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=1412

Kriitikko sortuu samaan kuin vasemmisto. Aliarvioi esteettiset vetovoimat. Mutta verratkoon vaikka vasenvihreää Voima-lehteä ja jotain auto- tai kamera- tai alkoholimainosläpyskää niin estetiikka on toiselta planeetalta. Varsinkin vanhempien konservatiivisempien ihmisten silmin.


Toki muutakin vikaa voi olla:

"Vasemmistolaiset eivät anna uskottavaa kuvaa itsestään; heiltä puuttuu psykologian taju ja taktinen pelisilmä. He eivät ymmärrä kääntää kylmiä tosiasioita edukseen vaan anelevat armoa niiden edessä."
 - http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2008-syksy/mik%C3%A4-vasemmistoa-vaivaa.html

USA:ssa republikaanien on sanottu osaavan vaalitaktiikat ja poliitikat juonikkaammin. Ehkä oppia on saatu heitä läheltä olevilta yritys- ja PR-ihmisiltä. Viime laskennan mukaan Clinton olisi saanut jopa pari miljoonaa enemmän ääniä ja silti hävisi!

Niin Saarikoski(HS) kuin Itkonen(YLE radio Pyöreä pöytä: "Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista.") jne olivat vaikuttuneita paikanpäällä Trumpin vaalitilaisuuksista, jotka muistuttivat suurta herätyskokousta. Trump laskeutui paikalle taivaasta jetillään kuin pelastava Jeesus jne.

Pääpointtini tässä on nyt se, että on henkilökohtaista karismaa ja estetiikka ja vetovoimaa joita ei voi palauttaa rationaalisiksi argumenteiksi tai silpoa rationaalisiksi atomeiksi.

JK. Samastin tässä tietoisesti US-demokraatit euroopan vasemmistoon tietyllä rohkeudella.
JK2. Viihteellä taidettiin vedota kansaan jo Rooman vallan aikaan, hyvä keisari oli se joka tarjosi parhaimmat huvit?

Laika

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #7 : Ma 14.11.2016, 12:37:37 »
Oletukseni tällä hetkellä: Trump on pragmaattinen sosiaalifasisti.

Minulla on vähänlaisesti esittää näyttöä etuliitteen sosiaali- puolesta, jos en ihan suoraan häntä fasistiksi nimeäisi tuntematta miehen poliittista näkemystä syvällisemmin (ehkä ennemmin sanoisin häntä fasismiin johtavaksi talouslibertaariksi sen perusteella, mitä olen uutisia kabinettivalinnoistaan nähnyt). Ennen muuta hän vaikuttaisi kulttuurinsa tuotokselta.

Minä ymmärrän Uschanovin esittämän moitteen vasemmiston esteettisen tajun puutteesta siten, että on turha puhua kansalle tilastoista ja tiedosta. Esimerkiksi Sanders taisi esittää jotain 'epärealistiseksi' kuvattua (Krugman takertui asiaan puolustaessaan kritiikittä Clintonin ehdokkuutta esivaaleissa) talouspolitiikassa. Se on kuitenkin asia erikseen, harva ei-ekonomisti ylipäätään pystyy olemaan esittämättä makrotaloudesta jotain epärealistista, koska todellisuudessa harva asiantuntijakaan osaa sen tehdä. Vaalikamppailun kannalta sillä ei näkemykseni mukaan ole pienintäkään merkitystä, koska aniharva tarkistaa esitetyn tiedon faktapuolen, ja vielä harvempi edes ymmärtäisi tarkistamaansa.

Jos nyt silti sanotaan jotain faktapuolesta, niin oikeiston talouspoliittiset ohjelmat eri euroopan maissa vuoden 2008 talouslaman jälkeen eivät ole perustuneet faktoihin, vaikka siten ne on toistuvasti esitetty. Voidaan siis esittää faktoina asioita, joilla ei ole faktan kanssa mitään tekemistä, ja poliittinen spektri syyllistyy tähän epätasaisin välein epätasaisella intensiteetillä. Pragmaattisesti pidän selvänä, että vasemmistoa tarvittaisiin nykyisyydessä faktoihin perustuvana vaihtoehtona, mutta se ei voi esittää ohjelmiaan perustamalla julkista performanssiaan faktoihin. Antinominalistinen näkemykseni tietysti on, että ymmärryksen ja tiedon rappeuttava voima voi tulla niin oikealta kuin vasemmalta. Syyt oikeiston esiintymiseen erityisesti tiedonvastaisena poliittisena voimana ovat sen poliittiseen filosofiaan liittyviä ja moninaisia, enkä mene niihin tässä. Lyhyellä aikavälillä tietämättömyydestä ja sen edistämisestä on mahdollista joidenkin hyötyä, mutta pitkällä aikavälillä ja tekemättä enemmän vahinkoa kuin etua hankkien se on mahdotonta. En tiedä eikö tätä ymmärretä vai eikö tätä nimenomaisesti haluta ymmärtää.

Oikeisto on sikäli tukenut omaa poliittista näkemystään viime vuosina, että se saa äänestäjiä nakertamalla tiedolliseen sivistykseen perustuvaa koulutusjärjestelmää. Tosin tässä suhteessa vaarana ei ole vain vulgaarioikeisto, vaan se mitä tapahtuu, kun tietämätön ja typerä kansa äänestää mitä hyvänsä vaihtoehtoa vallitsevalle olotilalle. Pidän enemmän ajallisena sattumana, että kritiikki faktoihin perustumatonta politiikkaa kohtaan tulee vasemmiston suunnalta. Haluttomuus seurata perustuslakia voi muodostua yhtä hyvin vasemmistolaiseksi kansanliikkeeksi pitkäkestoisen rappiotilan vaurioittaessa valtion poliittisia rakenteita, mutta sellaisen ilmiön seuraukset eivät välttämättä ole yhtään sen parempia kuin nykyisen roistokapitalismin suuri virtaus. Vasemmistolle on lyhyesti sanottuna laiha lohtu johtaa tiedon pimeydessä vaeltavaa kansakuntaa, vaikka roistokapitalistit lopulta syrjäyttäisivätkin ylilyönneillään itse itsensä.
« Viimeksi muokattu: Ma 14.11.2016, 12:58:07 kirjoittanut Laika »

mks

  • Jäsen
  • ****
  • Viestejä: 366
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #8 : Ma 14.11.2016, 13:25:09 »
Napoleon oli omalla tavallaan nero. On aivan uskomatonta mitä kaikkea tänä päivänkin itsestään selvyyksinä pidettyjä asioita Napoleon oikeasti lanseerasi.

Hitler oli omalla tavallaan nero. Hän laittoi - von Bismackin perinnön omien - hyvinvointivaltion kuntoon ennen kuin tuhosi sen.

Tänään useampi kuin Napoleonin tai Hitlerin ajan kansalaisista tietää yhteisistä asioista ja loogisista säikeistä jotain. Populistisen loogisen pimeyden luulisi aiheuttavan enemän aversiota kuin ennen. Ken ymmärtää kaupallisen median toimintalogiikkaa, huomaa, ettei mitään edistytä ole tapahtrunut. Vika ei ole kaupallisen median. Valuvika on keskimääräisen ihmisen (äänestäjän demokratiassa) kognitiivisten funktioiden valikoitumisessta kokonaan toisin oloihin.

Olen kehitysioptimisti: Nuorten medialukutaito ohittaa omani. Pari ihmiskunnan kapeaa porttia ohjaa ajastaan evoluution taas voittajaksi!

Kuten jo aiemmin totesin, aavistan edessä turbulenssia. Luulen puskuroineeni itseni muiden vähäisten jäljellä olevien elinpäivien veijareiden tavoin turbulenssita suojaan. Donalt Trump on omassa maailmassani naurettava Napoeon Bonaparten karrikatyyri. TosiTV-plagiaatti ilman substabnssia.

mks
Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

MrKAT

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #9 : Ma 14.11.2016, 14:13:22 »
Olihan se vähän hämmentävää lukea (myöhemmin, ohi koulun, kirjaston tietokirjoista ) mitä hyvää Napoleon ja Mussolini sai aikaan muun pahan ohessa tai ennen.

MrKAT

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #10 : Ma 14.11.2016, 14:54:31 »
Oletukseni tällä hetkellä: Trump on pragmaattinen sosiaalifasisti.

Minulla on vähänlaisesti esittää näyttöä etuliitteen sosiaali- puolesta, jos en ihan suoraan häntä fasistiksi nimeäisi tuntematta miehen poliittista näkemystä syvällisemmin (ehkä ennemmin sanoisin häntä fasismiin johtavaksi talouslibertaariksi sen perusteella, mitä olen uutisia kabinettivalinnoistaan nähnyt). Ennen muuta hän vaikuttaisi kulttuurinsa tuotokselta.
Eihän minullakaan ole fasistisuudesta kuin ns. aihetodisteita.
Viime viikolla pudottauduin suomi24-tasolle ja purin menneitä "kalavelkojani" suom. fundamentalisteille, samalla kun tuon joitain aihetodisteita esiin:
http://keskustelu.suomi24.fi/t/14566419/cnn-uskovat-aanesti-aarioikeistolais-trumppia
josta esim. kommenttini:
  Siis tämä kirja on se jota Trump on lueskellut:
  https://www.amazon.com/My-new-order-Adolf-Hitler/dp/0374939187
  Tai paperback-versiona:
  "My New Order A Collection of Speeches by Adolph Hitler Volume One
  Adolph Hitler
  3.0 out of 5 stars 4
  Paperback
  $29.95"


Edelleen silti on mahdollista että
 -  Trump on ideologisesti numb, ignostikko, "anything goes".
 -  Ja hän hyväksyy mitä tahansa josta on käytännön hyötyä, oli sosialisti, fasisti, supremasisti tai vihreä,
     hän ei välitä marmattavista moralistien sivuäänistä.

MrKAT

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #11 : Ti 15.11.2016, 23:22:08 »
Trumpin voitosta äärioikeistolainen piru irti?

Steve Bannon, Breitbart News:n pomo, on nimitetty päästrategiksi ja neuvonantajaksi valkoiseen taloon.
Tämän ultrakonservatiivin unelmana on levittää äärioikeiston sanomaa yli maapallon ja nyt aikoo avustaa Marine Le Penin presidentinkampanjaa, perustaa toimiston Ranskaan ja Saksaan. ([1] kertoo hänen ihailleen natsien Leni Riefenstahlia, mutta kun linkkien ketjua seuraa niin hän on ottanut vaikutteita Eisensteinilta, Riefenstahlilta ja Michael Moorelta).

EU:lla on vaikea ajat jos meitä moukaroi massiivinen oikeistolainen vaaleihin vaikuttava infosotapommitus sekä USA:sta että Venäjältä?


[1] DailyBeast: Steve Bannon’s Dream: A Worldwide Ultra-Right
[2] Independent: Plans by far right new...
[3] http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201611152200027846_ul.shtml
Breitbart tukemaan Marine Le Penin vaalikampanjaa
Amerikkalainen, radikaalikonservatiivinen Breitbart News -uutissivusto aikoo laajentaa toimintansa Ranskaan tukeakseen Marine Le Penin presidentinvaalikampanjaa.


MrKAT

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #12 : Ti 15.11.2016, 23:50:08 »
Trumpin voiton seurauksena on herätty miksi FB jne päästävät läpi valheellisia uutisia.

FB:n Mark Zuggenberg on vähätellyt ilmiötä. Mutta Buzzfeedin mukaan työntekijät ovat erimieltä ja ovat perustaneet epävirallisen työryhmän käsittelemään asiaa. Nyt FB ja Google ottavat asian vakavammin:

"Then on Monday, both Facebook and Google announced they would ban fake-news sites from generating revenue by cutting off access to their advertising networks—so even though fake news definitely isn’t a problem for Facebook, the company seems to be doing something about it now anyway."
 - http://www.vanityfair.com/news/2016/11/divided-over-trump-facebook-employees-rebel-against-zuckerberg

FB:llä on erityinen vastuu koska sinne voi muodostua kuplia ja kärjistää ihmisjoukkojen suhteita väkivaltaan, kapinaan, tulevaisuudessa jopa sisällisssotaan asti?


Lenny

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #13 : Ke 16.11.2016, 05:17:18 »
Pidän mks:n ajatusta populismin/fiktion suhteesta arkiseen todellisuuteen aika hyvin osuvana. Kaikkihan tiedämme, että Internetissä totuus ja fiktio ovat täysin erottamattomassa solmussa (vaikka meistä jokainen varmasti mielestään osaa sen erottelun tehdä). Trump edustaa täydellisesti tällaista uutta tietokäsitystä, jossa todellisella tiedolla ja asiantuntemuksella ei oikeastaan ole enää käyttöä, viihde on ajanut sen yli.

Miksi näin on? Minulla tulee mieleen muutama hahmotelma, kaikki ovat aika negatiivisia (pahoitteluni).

1) Sivuoire demokratian kuolemasta. Demokratialla ei enää ole todellista vaikutusvaltaa, joten se on ihan sama millä perusteella äänestetään ja ketä, pääasia että on hauskaa.
2) Globaalin tason vallankaappaus, jota masinoidaan jollakin sumealla logiikalla.
3) Politiikan tasolla näkyvä oire suuremmasta trendistä, jossa eletään ns. viimeistä päivää, jonkinlaista viivytystaistelua. Tämä taistelu on ollut näkyvissä jo pidempään liike-elämän puolella ja jotkut ajoittavat sen alun tupakkateollisuuden lobbaamiseen. Vaikka tiedetään totuus, valehdellaan tietoisesti niin kauan kun vielä on mahdollista kiskoa profittia. Jos tämä ajatus ulotetaan pidemmälle, ekokatastrofiin tai luonnonvarojen ehtymiseen, miten ihmiskunta kollektiivina voisi käyttäytyä? Varmaankin siten, että totuus unohtuu ensimmäisenä ja täysin tarpeettomana. Viihdytään irvistys kasvoilla.

Tuo viimeinen kohta tulee irvokkaasti näkyväksi Lähi-idän aavikoille rakennetuissa kaupungeissa. Vaikka he tietävät, että öljyjuhlat ovat pian ohi, nuo kaupungit nousevat autiomaan hiekasta kuin jokin groteski teräksestä ja lasista rakennettu piirilevy, jossa bittien sijaan kulkee öljysheikkejä ökymaastureilla. He tietävät, että lapsenlapsensa ajavat vielä kamelia (kirjaimellinen lainaus jonkun sheikin aforismista).

Olen kyllä ottanut huomioon senkin, että olen itse vain tusinakulttuuripessimisti (maailman toisiksi vanhin ammatti, kuulemma) ja maailma onkin kaunis paikka, joka kulkee juuri oikeaan suuntaan. Nuorten optimismi perustuukin todellisuuteen, omani on harhaista. Kaikkihan on vain todennäköisyyksiä, eikö? Tämä vaihtoehto kaiketi vastaisi mks:n mediaoptimismia, joten lisätään varauksella myös:

4) Elämme tiedonvälityksen ja tietokäsityksen turbulenssissa, jonkinlaisessa kollektiivisessa epämukavuusalueessa, oppimiskäyrän jyrkässä pisteessä. Ongelmat kyllä ratkaistaan aikanaan kunhan uusia työkaluja opitaan käyttämään. (Luonnollisesti annan tälle vaihtoehdolle hieman pienemmän todennäköisyyden, koska se ei ruoki pessimismiäni).
« Viimeksi muokattu: Ke 16.11.2016, 05:49:11 kirjoittanut Lenny »

Lenny

  • Vieras
Vs: Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan
« Vastaus #14 : Ke 16.11.2016, 05:54:11 »
Kyllä se Sebastian Tynkkynen sieltä vielä tulee, Trumpin esimerkin perässä.

Aavistelen, että taidat osua tässä kohtaa ytimeen! En tiedä kuinka suuri tulevaisuus Tynkkysellä voi olla, mutta hän tosiaan edustaa juuri oikeaa poliitikon mallia. #Tynkkynen2030.