Minä olen ollut käsityksessä että USA:n pitkä demokratian, oikeuslaitoksen ja lehdistön jne historia on turvatakeena ettei USA:sta tule helpolla Venäjän tai Turkin tapaista autoritääriä ~ liki diktatuuria.
Mutta nämä ao. rivit tuoreesta kirjasta säikäytti ja ravisti tuota käsitystäni median osalta, tapahtumat jotka oli suurelta yleisöltä ja journalisteilta jääneet melko varjoon fake news vs Trum News-väittelyn tuoksinassa:
Kun Yhdysvaltain oikeusministeriö esti talvella 2018 maailman suurimman telekommunikaatio-, viestintä- ja holdingyhtiö AT&T:n ostotarjouksen joukkomedia- ja viihdekonglomeraattiyhtiö Time Warnerista, joka omistaa "valemedian" johtotähden, CNN-kanavan, oli Trump ilmeisen tyytyväinen päätökseen ilmoittaen paljon kohua herättäneellä Twitter-tilillään, että "diili ei olisi ollut hyväksi maalle". Samaan aikaan presidentti ilmoitti liittovaltion tiedotuskomissiolle (FCC- Federal Communications Comission), että Yhdysvaltain hallinto kannattaa konservatiivisen Sinclair Broadcasting-yhtiön 3,9 miljardin Tribune Mediasta jättämää ostotarjousta. Näin Trump ilmoitti selvästi, että hän kannatti konservatiivisten medioiden sulautumista, kun sitä vastoin hän vastusti liberaalisemmasta suuntauksesta tunnetun, periaatteessa samankaltaisen jättikaupan toteutumista.
Tribunen vahvuus on paikalliset satelliittikanavat. Tämä on merkittävää, sillä Yhdysvaltaine TV-kulttuurissa toistaiseksi paikalliset asemat ovat toimineet vastapainona mediajäteille, kuten CNN, NBC, CBS, ABC ja Fox.
Presidentiksi noustuaan Trump on systemaattisesti purkanut säännöstelyä, joka on suojannut paikallisten uutisasemien statusta nimenomaan paikallisina, kuten arvovaltainen ja poliittisesti riippumaton ajatushautomo Brookings Institute on huomauttanut.1062 Elokuussa 2018 FCC päätti siirtää Sinclair Broadcastingin
ostotarjouksen hallinto-oikeuden puitavaksi, joka käytännössä jäädytti prosessin. Presidentti twiittasi, että päätös oli "epäreilu, koska liberaalit valeuutiset NBC ja Comcast saivat yhdistyä - mutta ei Sinclair. Häpeällistä!"1063 Trumpin yritys tukea konservatiivista kauppaa ilmentää hänen tapaansa toimia (modus operandi) ja sitä miksi liberaali osa Yhdysvaltoja käy jatkuvaa viivytystaistelua "trumpokratian" autoritäärisyyttä vastaan: jos kauppa olisi toteutunut, Yhdysvaltain mediakenttä olisi mullistunut täysin, sillä itsenäisistä paikallisista asemista olisi tullut de facto Washingtonista tai New Yorkista johdettuja kansallisia asemia. Ne olisivat näennäisesti vaikuttaneet paikallisilta, eivätkä niiden katsojat olisi olleet välttämättä tietoisia oman paikalliskanavansa linkittymisestä Washingtoniin. Vaikka he olisivat luulleet saavansa liittovaltion politiikkaa (Trumpia tukevat) käsittelevät uutiset omista paikallisista lähteistä, todellisuudessa uutiset olisi voitu käsikirjoittaa ja tuotettaa itärannikolla. Aihe ei ole mitätän, sillä jos kauppa olisi toteutunut Trumpin tukijalalla Sinclair Broadcastingilla olisi ollut pääsy 233 televisiokanavan kautta 72 prosenttiin USA:n kotitalouksista.1064 Samoja "paikallisesti tuotettuja uutisia" olisivat katsoneet siis maan asukkkaat Alabamasta Wyomingiin.
- /Antero Holmila, Matti Roitto: Rooseveltista Trumpiin, Yhdysvaltain ulkopolitiikka ja kriisit 1900-luvun alusta tähän päivään, Docendo, 2018, ss.367-368/
Jos nyt käsitin oikeansuuntaisesti niin vain hallinto-oikeuden tuomarit oli esteenä ettei USA:n media-ilmasto muutu Venäjän kaltaiseksi liki monopolistiseksi "presidentin ja puolueensa omaksi kanavaksi".
Kirjasta muuten selviää että USA:n hallinto on ollut sekaisin ja epäjohdonmukainen ennenkin mm. joskus sota-aikaan, eri presidenteillä ollut Trumpin piirteitä mutta Trump on omaa luokkaansa ja historioitsijoiksi epätavallisesti kirjoittajista paistaa läpi hämmästyneisyyden tuohtumusta hänen kohdallaan. No, tietysti etäisyyttä v. 2018 tapahtumiin on vielä vähän joten se on ymmärrettävää.