Suomen Kuvalehti vetäisi oikein rähmäkokoomuslaisen sotepropagandan numerossa 6/2018.
Kansiteksti: "MAAILMAN PARAS SOTE Tavoite on simppeli: potilas nopeasti lääkäriin. Se voi myös toteutua."
Itse tekstissä annetaan ymmärtää, että Suomen uudistus tehdään Ruotsin onnistuneen uudistuksen viitoittamana. (Aloitusviestissä ja viesteissä #5 ja #6 ruodin hiukan Kilpailuviraston "selvitykseksi" nimettyä kiistakirjoitusta aiheesta.)
SK:n mukaan "Tukholmassa" (kaupunginosa, kaupunki vai maakäräjäalue?) vuodessa kustannukset nousivat 3% vaikka väestö kasvoi 9% ja tämä kustannusnousu oli 10 miljoonaa euroa. Näistä luvuista laskien "Tukholman" terveydenhuollon kokonaiskustanukset olisivat n 300 miljoonaa euroa vuodessa. SK:n toimituksella ei ole sen vertaa sormituntumaa aiheeseen, jotta huomaisivat välittömästi menevänsä täysin metsään.
Voi olla, että esimerkiksi Svenska Dagbladet näkyy SK:n toimituksessa kommunistien aviisina, johon ei ole paljoa uskomista, mutta siteeraanpa sitä kuten viestissä #6 uudelleen: "Bland vårdvalen varierar kostnadsökningarna starkt, alltifrån några procent till över 1 200 procent inom den specialiserade fysioterapin. Men de flesta har ökningar mellan 50 och 100 procent jämfört med en genomsnittlig kostnadsökning i övrig sjukvård på 4,1 procent om året. I pengar uppgick fördyringen till minst 1,1 miljarder kronor under 2014."
Tuossa "Bland vårdvalen" kattaa n 6% koko toiminnasta ja sen osalta nousu oli sadan miljoonan euron suuruusluokkaa eli suoraan ekstrapoloiden SK:n luku voitaisin oikaista 160-kertaiseksi. Lisäksi "Tukholman" - tulkittiinpa alue miten tahansa - väkiluku ei ole noussut yhtenäkään vuotena 9%, kasvu on ollut viitisentoista vuotta n 2% vuodessa.
SK kuittaa asiantuntijoiden kritiikin yli- ja alihoidosta "kannustimilla", joiden rakentaminen Mats Brommels-sitaatin mukaan "on ihan helppoa"! SK listaa eri ikäisten toisistaan poikkeavia kapitaatiokorvauksia ihan kuin ikäryhmien sisällä ei olisi variaatiota. Anteeksi - onhan sentään kun Brommelsinkin mukaan "raihnaisesta ihmisestä tulee isompi korvaus". Jäi avoimeksi miten "raihnaus" hinnoitellaan ja mitataan sekä ja luokitellaanko "raihnaus" ennen hoitoa vai hoidon jälkeen. Hyvin hoidettu "raihnas" kun saattaa muistuttaa huonosti hoidettua perustervettä.
SK kertoo liikuttavan tarinan Mänttä-Vilppulan murheista. Kolme terveyskeskusta pyöri kahden lääkärin voimin, neljä lääkäriä lisää olisi tarvittu. Terveyskeskus annettiin lääkärifirman hoidettavaksi, lääkärit löytyivät ja ihmiset olivat ihmeissään, kun pääsivät lääkäriin! SK ei kysy itseltään mistä nuo lääkärit sitten olivat poissa eikä kaupunginjohtaja edelleenkään aavista mikä vika heidän omassa rekrytoinnissan oli!
SK tunnistaa oikeaksi Osmo Soininvaaran huomautuksen, että "lääkärin kynä" on terveydenhuollon kallein instrumentti. SK toteaa Aki Lindenin uskovan terveyskeskusjonohjen katoavan palkkaamalla 1000 uutta lääkäriä ja hoitajaa, mikä maksaisi vain 16 euroa vuodessa / suomalainen. SK kysyy kyllä itseltään mistä nämä tuhannet nyt äkisti löytyisivät mutta ei sitä, mitä hyötyä heistä olisi pelkällä kuukausipalkalla ilman sitä kallista kynää.
SK siteeraa myös terveydenhuollon kunniabesserwisseriä prof Lillrankia, jonka häpäisemisen olen jo ajastaan tehnyt Näkökulmalla. Lillrank toteaa sen ihmeellisen seikan, että toiminta pitäisi järjestää tehokkaasti. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymää valmisteltaessa tuotantotalouden professori Lillrankin firma oli mukana kalliina konsulttina eikä saanut aikaan kuin ison laskun. Ei edes yhtymän nimen siivoamista asialliseen muotoon. Yhtä henkevä on SK:n saalis hänen lauseistaan.
Ensisijaisesti toivon tajuttavan, että kaikkinaiset löysät hypetykset tietotekniikan käytöstä tuloksellisuuden arvioinnissa satavat vain konsulttien ja ovelien oalvelustrategioiden laariin. Meillä ei ole sellaisia määrityksiä, joilla sairauksien ennalta ehkäisy, hoito ja kuntotus tulisi aidosti toteutettuna kvartaalin, vuoden, sukupolven tai iäisyydenkään tasolla palkitummaksi kuin taitava rusinoiden noukkiminen pullasta. On kyllä kehitteillä välineitä, jotka ajastaan voidaan hioa seuraamaan oman toiminnan tuloksellisuutta. Näköpiirissäkään ei ole tutkaa, joka kuvantaisi veijaredin kykyä näyttäytyä tuloksellisina sen enenpää kuin viisautta, jolla soten asiakas pystyisi määrittämättömän ongelmansa ratkaisun oikeasti kilpailuttamaan.
SK:n evankeliumi on siivotonta elinkeinopoliittista propagandaa - ellei ehkä ihan puhtoista tyhmyyttä. SOTEsta kiinnostuneet tekevät viisaammin, jos ryhtyvät rapsuttamaan historiaa eli setvimään mitkä voimat ja missä tarkoituksessa lakkauttivat terveyskeskuksista omalääkärisysteemin, joka pääsääntöisesti poisti jonon (ei tietenkään siellä, missä ääliöjohdon neronleimauksella ryhdyttiin säästämään lääkärien peruspalkoista = rekrytointi lopetettiin ja urakkatyö jaettin jäljelle jääneille, kunnes hekin lähtivät) "yhden yön ihmeellä".
mks