MrKatin mainitsema Yuval Noah Harari ei ollut minulle entuudestaan tuttu, täytynee lisätä se listalleni. Waden toivomuksesta listaan muitakin teoksia -ne löytyvät varmasti oikeilla hakusanoilla kotimaisten yliopistokirjastojen hakupalveluista, ja en ole ehtinyt perehtyä niihin tai osaa kertoa niiden relevanssista tarkemmin. Kattavampaa hakua ulkomaisista palveluista en ole tehnyt. Luettelossa on nimikkeitä, jotka asiasanan perusteella kiinnostivat minua. Osa teoksista löytyy suomennettuna:
Ahmavaara, Yrjö: Geenien tulo yhteiskuntatieteisiin
Ain('ae')s, Karsten: Euroopan historia, pimeyden aika: 1900-1945
Bernal, John Desmond: The Extension of Man: A History of Physics Before 1900
Beyerchen, Alan: Scientists Under Hitler
Cornwell, John: Hitler's Scientists
Dupaquier, J. (useita kirjoittajia): Malthus Past and Present
Gould, Stephen Jay: The Hedgehog, The Fox and The Magister's Pox: Mending The Gap Between Science and The Humanities
Graham, Loren: Science and The Soviet Social Order
Gylling, Heta; Niiniluoto, Ilkka; Vilkko, Risto: Syy
Helminen, Katri (väitöskirja): Eläinlääkärikunnan puolesta taistellen: Rainer Stenius toimijana... vuosina 1918-1951
Kuhn, Thomas: The Copernican Revolution: Planetary Astronomy in The Development of Western Thought
Kusch, Martin: Tiedon kerrostumat: Michel Foucault'n tieteentutkimuksen lähtökohdat
Mirowski, Phillip: Against Mechanism: Protecting Economics from Science
Muir, Simo; Salomaa, Ilona: Hyljättiin outouden vuoksi: Israel Jakob Schur ja suomalainen tiedeyhteisö
Richter, Maurice: The Autonomy of Science, a Historical and Comparative Analysis
Rom, Harre: Pavlov's Dogs and Schrödinger's Cat
Russell, Colin: Science and Social Change 1700-1900
Sarmaja, Heikki: Kuka keksi luonnonvalinnan
Sewell, Dennis: The Political Gene: How Darwin's Ideas Changed Politics
Tommila, Päiviö: Suomen tieteen historia 1, tieteen ja tutkimuksen yleinen historia 1880-luvulle
Wallace, William: Causality and Scientific Explanation 2, Classical and Contemporary Science
Lista ei ole suinkaan täydellinen ja se on laadittu nopeasti, esimerkiksi olen kiinnostunut Foucault'n teksteistä laajemmin ymmärtääkseni paremmin hänen asemaansa tietämisen kehitystä koskevissa tutkimuksissa, ja Kuschin teos ei ole läheskään ainoa aihetta käsittelevä. Toisaalta tuskin tulen lukeneeksi listan kirjoja kokonaisuudessaan, vaan etsiäkseni sieltä taustamateriaalia, lähteitä ja yleisemmin heuristista apua. Israel Jakob Schurrin tapausta käsittelevä teos taas ei välttämättä liity aiheeseen kuin laveasti määriteltynä, mutta poimin sen mukaan puhtaasti kuriositeettina.
Schur kirjoitti uskonnonhistorian ja kansatieteen alaan kuuluneen saksankielisen väitöskirjan Wesen und Motive der Beschneidung im Licht der alttestamentlichen Quellen und der Völkerkunde, joka käsitteli nimensä mukaisesti ympärileikkauksen olemusta ja vaikuttimia Vanhan testamentin lähteiden ja kansatieteen valossa.[5] Esitarkastajat hyväksyivät väitöskirjan, ja väitöstilaisuus järjestettiin vuonna 1937. Helsingin yliopiston historiallis-kielitieteellinen osasto kuitenkin hylkäsi väitöskirjan.[2][6] Hylkäämisen muodolliseksi syyksi esitettiin kielivirheet.
Helsingin yliopisto selvitti Schurin väitöskirjan tapauksen mahdollista kunnianpalautusta varten. Asian uudelleen tutkimista esitti Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian professori Juha Manninen. Schurin tapaus nousi otsikoihin vuonna 2007, kun hänen elämäänsä tutkinut Simo Muir kirjoitti tapauksesta Historiallisessa Aikakauskirjassa.[7] Muirin mukaan väitöskirjan hylkäämisen takana voi nähdä antisemitistisiä syitä. Muir lisäsi, että hylkäykseen saattoivat vaikuttaa taustalla myös monet muut tuon ajan tiedeyhteisön kiistat: kiistat oikeistolaisten teologien sekä liberaalien kirkko- ja uskontokriittisten westermarckilaisten välillä, ruotsin ja suomen kieliriidan sekä erilaiset henkilökiistat.[3][8] Asiaa tutkineen työryhmän mielestä väitöskirja hylättiin tieteellisen laadun vuoksi eikä antisemitistisiä syitä ollut. Ainoastaan yksi kielentarkastuslausunto oli osittain juutalaisvastaisesti asenteellinen.[9] Juha Manninen on myöhemmin käsitellyt myös väitöskirjan sisältöä, joka on uskonnolliselta kannalta sangen radikaali: ympärileikkaus tulkitaan uhriksi yön demoneille.[10]https://fi.wikipedia.org/wiki/Israel_SchurLisättäköön, että otsikkonsa puolesta varsin olennainen aihetta käsittelevä kirja näyttäisi olevan Erica Fudgen
Perceiving Animals: Humans and Beasts in Early Modern English Culture . Se kuuluu ilman muuta lukulistalleni.