EU:ssa valmistellaan sukupuolikiintiötä yhtiöiden hallituksiin. Ruotsi valmistelee lakia, joka 2017 voimaan tullessaan sakon tai jopa yhtiön toiminnan lopettamisen uhalla vaatii, että kumpaakin sukupuolta on hallituksessa vähintään 40%.
Suomi seuraa perässä. Yksityiskohtiin en puutu, keskustelisin kiintiöperiaatteesta.
Tuskin on niin vannoutunutta feministiä, että aivoleikkaukseen joutuessaan vaatisi että kirurgeista toinen on nainen (tuskin ainakaan Suomessa, Rosenberg muutti jo Ruotsiin).
Feministi ei aikaile vaatia yhtiön hallitukseen naisedustusta, samoin kai vannoutunut miespuolinen sukupuolisovinisti voisi vaatia miesedustusta. Miksi: onko hallitustyöskentely vähemmän vaativaa, vähemmän merkityksellistä? Vai päinvastoin niin tärkeää, tasa-arvon toteutuminen myös hallitusten muodostamisessa pitää varmistaa?
Miksi rajoitutaan yhtiön hallituksiin? Miksei hitsareiden, sorvareiden, siivoojien, kätilöiden… sukupuolijakautumasta tulisi säätää lailla?
Mihin kiintiöedustus johtaa? Mitä yhtiöitä laki koskee? Muuttavatko yhtiöt pääkonttorinsa Suomesta?
Mitä yhtiö hyötyy kiintiörajasta? Johtaako se esim. naisten osalta hallitusnaisten joukon syntyyn, naisiin jotka täyttävät eri yhtiöiden, varsinkin pienten, hallituksissa naiskiintiön mutta joista ei yhtiön kehittämiselle ja johtamiselle ole juuri hyötyä ja mahdollisimman vähän haittaa?
Mitä eri sukupuolet hyötyvät kiintiöistä? Tulevatko kiintiöedustajat hallituksiin ajamaan sukupuolensa asioita, ei kehittämään yhtiötä?