Suomessa on traditio, että niin metsän kasvatusta kuin hiilinieluja koskeva keskustelu käydään yleisön kautta sen sijaan, että proffat ottaisivat toisistaan mittaa tieteen normalein tavoin.
Satu Hassi ynnä muut ovat kyllä tasan tarkkaan oikeassa siinä, että mitä vähemmän metsiä hakataan, sen enemmän siellä on hiiltä nieltynä - siis ensi alkuun. Samat tahot ovat tasan tarkkaan väärässä, jos eivät ota pohdinnoissaan huomioon
- bioenergian fossiilista hiiltä korvaavaa merkitystä,
- rakennuspuun kykyä pitää hiiltä poissa kierrosta pidempään kuin mihin ikimetsä pystyy ja lisäksi puun käyttäminen rakenusaineena vähentää muiden materiaalien tuotannossa vapautuvan hiilen määrä sekä
- lisääntyvien hakkuutulojen toivossa metsän kavuun tehtävien investointien riippumista sitä, saako edes osan lisäkasvusta ottaa myyntiin.
Ei ole erityisen vihreää pyörittää ajatuksettomasti levyä "mitä enemmän hakataan, sen vähemmän on hiilinielua".
Jos hakkuut lopetettaisiin sadaksi vuodeksi, hiilinielua ei olisi juuri lainkaan vaan melkein koko kasvu tulisi detritusketjujen kautta ilmakehään metaanina ja hiilioksidina. Hakkujätteet metsään jätettyinä tulevat ilmakehään jo parissa kymmenessä vuodessa.
Vihreiden perinteellisenä haittana ilmastolle on ollut hirttäytyminen ydinvoiman vastustukseen. Uudeksi riskiksi ilmastolle on nousemassa hirttäytyminen luuloon, että hakkujätteen maatuminen hyödyttömästi metaaniksi ja hiilidioksidiksi on ilmastollisesti jotenkin suotuisampaa kuin se, että niillä vähennettäisiin fossiilisen hiilen polttoa.
mks
PS: Hakkujätteen osuus metsän ravinne- ja mikrobitaloudessa on eri juttu ja siitä voi taittaa peistä. Edellä puhuin vain hilinielusta,
PSS: En tältä istumalta osta ajatusta, että lumirajan pohjoispuoleisten metsien hävitys viilentäisi maapalloa keskimäärin puolen asteen verran. Arvaanpa, että kysymyksessä on erehdys ja lämpötila simulaatiossa viileni noilla alueilla puoli astetta, mutta globaali vaikutus riippuu siitä, mihin metsien hiili laitetaan. Asian muuten esitti Atte Korhola eikä hänen track recordinsa ole kovin hyvä:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/11/11/professori-atte-korhola-ja-holmolaisten-ilmastonmuutos