Kirjoittaja Aihe: Kello, aurinko ja uni  (Luettu 16632 kertaa)

mks

  • Jäsen
  • ****
  • Viestejä: 366
Kello, aurinko ja uni
« : Ti 27.10.2015, 09:12:18 »

Hesari ei saanut Katajanokalle sveitsiläisen arkkitehdin suunittelemaa hotellia eikä ilmeisesti Helsinkiin edes Guggenheimia. Hesarin ajama kouluaisten kesäloman siirtäminen syksyyn on jäissä. Pari vuotta sitten alkanut masinointi Suomen siirtämiseksi Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen on nyt saanut näkyvästi mannekiiniksi tutkimusprofessori Timo Partosen.

Tarkastellaanpa argumentteja:

"Se toisi aamuihin enemmän valoa, ja valoisa aika jakautuisi symmetrisemmin päivälle. Nykyisin Suomessa on keskipäivän jälkeen enemmän valoisaa aikaa kuin aamupäivän puolella."

Valoisan jakaminen symmetrisesti päivälle olisi kai jossain määrin mielenkiintoinen seikka, jos valverytmimme jakautuisi puoliyöhön nähden symmetrisesti. En tunne ketään 8 tunnin yöunista, joka menee säännöllisesti nukkumaan klo 8 illalla ja nousee klo 4 aamulla.

Yleinen länsimainen rytmi on 3 - 4 tuntia aurinkoa jäljessä. Partonen argumentoi (edempänä) itse asiassa tätä vastaan, mutta on halukas siirtämään kelloa niin, että ero Suomessa lisääntyisi 5 - 6 tuntiin!

"Yhdysvalloissa seurattiin kahtena viikkona koehenkilöiksi valittuja toimistotyöntekijöitä. Ensimmäisen viikon he viettivät normaalia elämää. Heiltä mitattiin säännöllisin väliajoin pimeähormoni melatoniinia, jolla elimistö säätelee unen ja valveen vaihtelua. Sen pitoisuudet nousevat illalla ja valmistavat ihmistä yöpuulle. Päivällä hormoni hupenee verenkierrosta.

Toiseksi viikoksi samat koehenkilöt vietiin telttailemaan luontoon, missä he elivät pelkän auringonvalon varassa. Se muutti heidän unirytmiään. Melatoniinin eritys alkoi varhemmin ja nukkumaanmeno aikaistui.

Koehenkilöt elivät täsmällisemmin auringon mukaisessa ajassa. Etenkin illlanvirkkujen vuorokausirytmi korjaantui."


Telttailu luonnossa siis paransi vuorokausirytmiä. Vastaavan olen itsekin havainnut vaelluksilla ja purjehduksilla vaikka olenkin assosioinut sen ulkoilmaelämään ja fyysiseen rasitukseen. Mikä yhteys tällä on siihen mitä kello näyttää kun aurinko on etelässä? Vielä vähemmän tällä on yhteyttä Keski-Euroopan aikaan ja Partosen ehdotuksella ajautuisimme vain entistä kauemmaksi "auringon mukaisesta ajasta"!

"Norjan pohjoisosa sijaitsee samoilla pituuspiireillä kuin Suomi, mutta siellä eletään Keski-Euroopan ajassa. Luonnonvalon kanssa paremmin yhteensopiva aikavyöhyke saattaa selittää sen, että Pohjois-Norjassa ei esiinny kaamosmasennusta ja lievemmätkin kaamosoireet ovat harvinaisia.

Suomessa vakavaa kaamosmasennusta potee prosentti väestöstä. Lievempiä oireita on 20 prosentilla naisista ja 12 prosenttilla miehistä.


Norjan pohjoisosassa kesällä paistaa aurinko ympäri vuorokauden ja talvella ei nouse lainkaan. Jos kaamosmasennus olisi aito kansainvälisesti esiintyvä terveysongelma eikä vain suomalainen marinatrendi, Pohjois-Norjassa esiintyisi tietenkin kaamosmasennusta runsaasti ja tasan riippumatta mitä kello näyttää kun hämärä on valoisimmillaan. Ainoa argumentti voisi olla, että pohjoisnorjalaiset heräävät myöhään suhteessa vuorokauden valoisaan hetkeen. Ei se, mikä on aikavyöhykkeen nimi.

"Jos Suomi olisi samalla aikavyöhykkeellä kuin Ruotsi, Norja ja monet muut Euroopan maat, se jäisi vyöhykkeen itäreunalle. Sijainti olisi mitä parhain, vihjaavat tutkimukset, joita Partonen käsittelee kirjassaan Lisää unta (2014)."

Jaahas, pitäisi siis ostaa kirja, jotta saisi tietää onko taustalla jotain asiaakin.

Itse en oikein usko, että tutkimustiedon valossa Helsingissä paras ajoitus olisi, että juhannuksena aurinko nousisi klo 2 yöllä ja laskisi klo 21 illalla.


"Saksassa on voimassa yksi aikavyöhyke koko maassa. Siellä on huomattu, että idässä ihmiset heräävät aikaisemmin kuin lännessä, vaikka kello käy kaikilla samaa aikaa. Unen ajoittumiseen ja heräämiseen vaikuttaa siis auringonnousun hetki."

Näin kai pitäisikin olla! Siis Juhannuksena herätyskello soimaan klo 2?

"Saman ilmiön toinen puoli on, että aikavyöhykkeen länsilaidalla illat venyvät. Saksan koululaiset ovat lännessä useammin iltaihmisiä kuin idässä. Valoisa ilta houkuttelee touhuamaan pidempään ja muovaa ihmisistä illanvirkkuja."

Saksan koululaisilla on idässä ja lännessä hiukan muitakin kulttuurieroja. Saksan koululaiset touhuavat niin idässä kuin lännessäkin touhujaan vielä illan jo pimennyttyä.

"Iltapainotteinen elämä ei kuitenkaan ole terveydelle hyväksi. Iltaihmisillä on todettu enemmän unettomuutta, masennusta, aikuistyypin diabetesta ja verenpainetautia kuin aamuihmisillä. He myös kuolevat nuorempina."

Ja oliko tällä yhteys siihen, mitä kello näytti, kun aurinko oli etelässä?

"Aamupainotteisempi elämä saisi tukea, jos siirtyisimme Keski-Euroopan aikaan. Samalla kannattaisi luopua tykkänään kesäajasta ja lopettaa kellojen siirtely syksyin keväin.

Kellojen siirtelystä pitäisi luopua, Se on varmaa. Ihmettelenpä vain mikseivät unihäiriöiset saavuttaisi esitettyä auvoa laittamalla herätyskellonsa soimaan tuntia myöhemin.

Mutta itse asiasta: Jos siirtäisimme kellomme Keski-Euroopan aikaan, iltapainotteinen - siis auringon laskun jälkeinen - elämähän siitä saisi tukea.

"Unirytmin sekoittaminen lisää tutkimusten mukaan tapaturmien ja sydänkohtausten riskiä. Se voi myös pahentaa mielenterveyden häiriöitä."

Siis miksi ei pysyttäisi kautta vuoden kesäajassa?

mks


Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

mks

  • Jäsen
  • ****
  • Viestejä: 366
Vs: Kello, aurinko ja uni
« Vastaus #1 : To 04.10.2018, 07:03:44 »
YLE yhdessä liikenneministeriön kansa on nyt ryhtynyt tähän samaan manipulaatioon "ota kantaa"-äänestyksen taustoituksella
- toteamalla, että kesäaika oli sota-ajan tuote, josta rauhan aikana luovuttiin,
- grafiikalla, jolla sovitetaan työaika valveillaoloajan sijaan auringonvaloon,
- kyselemällä haluammeko olla samasaa ajassa Skandinavian, Baltian vai Venäjän kanssa sekä epäsymmetrisellä kysymyksellä haluammeko. ettei aikaero Skandinavian kanssa nykyisestä lisäänny

Halpamaista!

mks


Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare